Et kig ind i en oversætters hverdag: 2008

2008 har været et anderledes år i og med, at jeg har haft langt flere oversættelses­opgaver end redigerings/korrektur-opgaver. Men i lighed med tidligere år har jeg haft mange spændende opgaver. På oversættersiden kan jeg endnu en gang frem­hæve Åsa Larsson (Modtryk), der altså bare er en fremragende forfatter. Denne gang havde hendes krimi rødder tilbage til 2. verdenskrig, og hendes hårdt prøvede hovedperson, Rebecka Martinsson, er endelig begyndt at få det en smule bedre. Åsa har ellers været temmelig skrap ved hende.

Også Mons Kallentoft ved, hvordan man skruer en krimi sammen, og også han har været ret skrap ved sin hovedperson, Malin Fors, især i den anden roman, Sommerdøden (Gyldendal). De to forfattere optrådte i øvrigt begge ved bogmessen i Forum, og det var sjovt at høre, hvor forskelligt de to (hvis bøger efter min mening har visse fællestræk) strikker et plot sammen. Jeg glæder mig til at skulle oversætte endnu en Kallentoft­i 2009, den mand er ekstremt hurtigarbejdende.

Og så blev 2008 året, hvor Alan Moores From Hell (Faraos Cigarer) endelig udkom, en moppedreng af en tegneserie på næsten 600 sider (læs om oversættelsen af From Hell på 2005-siden). Jeg oversatte den for et par år siden, og det var dejligt endelig at få den i hånden.

Amberville (Cicero), en bog, hvor hovedpersonerne er tøjdyr, og som er solgt til utroligt mange lande og nærmest er blevet kult i Sverige, ud­kom også i 2008. Desværre synes jeg ikke rigtigt, pressen fik øje på den. Og det er en skam, for det ejendommelige univers har sin helt egen charme. Forhåbentlig kommer Lanceheim, den næste bog i serien, til at brage igennem.

2008 har også været anderledes i og med, at jeg overvejende har siddet med oversættelser fra svensk. Månedsbladet Alt om Historie, den ene af mine faste oversættelsesopgaver, skal oversættes fra svensk, hvilket selvfølgelig, ud over de svenske krimier, gør, at jeg oversætter fra svensk en stor del af tiden. Artiklerne i Alt om Historie er skrevet af svenske historikere, der forstår at gøre historien levende. Hver måned er det spændende at se, hvilken del af historien, jeg skal dykke ned i, eller hvilke historiske per­soner, jeg skal stifte bekendtskab med. I 2008 startede Thomas Oldrup som ny dansk redaktør på bladet (dele af bladet er skrevet af svenskere, og de dele omhandler verdenshistorien, og dele er skrevet af danskere og omhandler Danmarkshistorien), og det er godt at have en kompetent redaktør at sam­ar­bejde med. Hen mod slutningen af året blev den svenske dominans dog brudt en smule med en psy­ko­lo­gi­bog, At overvinde panikangst (Klim), som jeg oversatte fra engelsk, plus Anders And-historierne, som også skal oversættes fra engelsk. Og så fik jeg startet på nigerianeren Chimamanda Ngozi Adichies aldeles pragtfulde debutroman, Lilla hibiscus, selvfølgelig også skrevet på engelsk. Den udkommer på Gyldendal i 2009.

På re­dak­tions­si­den har der og­så væ­ret go­de ro­ma­ner: En char­me­ren­de mand af Ma­ri­an Key­es (Ci­cero), dej­lig bog om kvind­er, der fald­er for mand­lig char­me, og Sa­rahs nøg­le af Ta­ti­a­na de Ros­nay (Ba­zar), en stærk ro­man, der til dels fo­re­går i Fran­krig un­der 2. ver­dens­krig. Des­uden re­di­ge­re­de jeg en bog om liv­red­ning for Tryg­fond­en, så nu ved jeg alt om al­le de fa­rer, jeg ud­sæt­ter mig selv for hver e­ne­ste som­mer.

Og nu vi taler om at udsætte sig for fare: I 2008 vandt jeg en flybillet til Taiwan, så jeg rejste glad og fro dertil sammen med en veninde og havnede midt i tyfonsæsonen. Men tyfoner eller ej – Taiwan er det smukkeste land, jeg nogensinde har set. Læs om rejsen og se billederne. Rejsen til Taiwan gjorde, at jeg ikke kom til at sidde og oversætte et eller andet naturskønt sted i Sydeuropa i 2008, som jeg ellers har planer om at gøre hvert år, men til gengæld tog jeg den bærbare under armen og sad et par uger hos en veninde i England og oversatte dér. Forandring fryder! Og jeg fik set en smule mere af Wales. Det var i april, men det sneede, haglede og regnede, og solen skinnede – alt sammen inden for samme dag. I 2009 får jeg forhåbentlig også set lidt af Cornwall.