Et kig ind i en oversætters hverdag: 2005

© Alan Moore &
Eddie Campbell 1989

Oversættelsesopgaver kan være mere eller mindre spændende. Det absolutte højdepunkt i 2005 var oversættelsen af Alan Moores From Hell – en moppe­dreng på 572 sider og en helt speciel blanding af tegneserie, gyser og historisk skildring af 1880ernes London. Bogen handler om Jack the Ripper, men den er andet og mere end beretningen om fem gruopvækkende mord på prostitue­rede. Den er også et uhyggeligt indblik i en galnings hjerne, en meget levende skildring af de horrible forhold blandt East Ends fattige og et dyk ned i Londons historie helt tilbage til førromersk tid – tegnet i Eddie Campbells flotte sort/hvi­de streg. Alan Moores research er imponerende, og han fik for alvor sat mig på arbejde. Først med læsningen af den bog (Stephen Knights Jack the Ripper: The Final Solution), hvorfra From Hell's specifikke Ripper-teori stammer samt di­ver­se bøger med andre Ripper-teorier (og dem er der mange af, både bøger og teorier). Desuden satte jeg mig grundigt ind i frimurerordenen og Londons historie. Derudover bad jeg mit meget udmærkede bibliotek om at skaffe mig Henry Mayhews London Labour and the London Poor. Mayhew skrev i 1851 et værk om gadesælgerne i Londons East End – om deres leve- og arbejdsvilkår, dagsindtægt, påklædning, fritidsbeskæftigelser, deres meninger om dette og hint og deres ret specielle måde at tale på med rhyming slang og back slang. En yderst imponerende sociologisk undersøgelse over en forgangen tid af en samtidig forfatter.

Ud over disse værker blev det også nødvendigt at gøre mig mere bekendt med diverse britiske kulturpersonligheder, f.eks. Yeats, Wilde, Milton og Blake, den engelske 1800-talsmaler Walther Sickert, der spiller en fremtrædende rolle i bogen, samt Hawksmoor, en arkitekt fra 1600-tallet, hvis kirker ligeledes spiller en stor rolle i fortællingen.

En så interessant opgave kan være en oversætters ønskedrøm og mareridt på samme tid – at oversættelsen slugte en del weekender undervejs er et faktum, men samtidig var den en oplevelse af de bedre ... flere af den slags!

From Hell kan købes hos Faraos Cigarer.